Yazarak Düşüncelere ve Hayata Yön Vermek


Blog
yazmaya yeni başladım sayılır. Daha önce denizde çalışmam nedeniyle kısa süreli ve kopuk kopuk blog yazmaya çalışmıştım. Bu yazıda düzenli blog yazmaya başladığımda fark ettiğim durumdan bahsedeceğim.

Blog yazıyorken düşüncelerimin düzensiz akışına şahit oldum ve devam ettikçe daha düzgün yazı yazmaya başladığımı fark ettim. Dahası düşüncelerimin gün geçtikçe netleştiğini anlamam fazla zaman almadı. Bu farkındalıktan sonra “Acaba yazı yazarak istediğimiz yönde düşüncelerimize yön verilebilir mi? Bu sayede hayatı yeniden düzenleyebilir miyiz?” gibi sorular aklımda canlandı.

Zihindeki Düşünceler

Aklımız çoğu zaman çevre etkisiyle şekillenmiş bazı düşünce kalıpları içerisinde sıkışmış ve genel olarak aynı şeyleri ister( iyi maaş, güzel ev(ler), huzurlu ve rahat bir hayat vs. ) hale geldik. İhtiyacımız olan gerçek şeyi bilmeden ve araştırmadan çoğu zaman. Hatta günümüz insanlarının psikolojik sorunlarının bir kaynağı olarak ta bunu düşünüyorum. Çünkü yeteneğimizi ve kişiliğimizi göz ardı ederek kurduğumuz bir hayatta sadece para kazanma temeline dayalı bir yaşam tarzının, düşünülenin aksine büyük bedellere neden olabileceği göz ardı edilmemeli.

Bir Hocam bize Üniversiteye giriş sınavı gibi özellikle gençlerin girdiği sınavlarda paragraf sorularında toplumu ilgilendiren ve olumlu önermeler içeren metinlerin kullanıldığını söylemişti. Çünkü yüksek konsantrasyon altında okunan bu metinler bilinç altında yer ederek, toplumu olumlu yönde etkileyebileceği varsayılıyormuş. Akademik araştırmalara dayandığını düşündüğüm uygulama mantıklı görünüyor.

Düşünceleri Değiştirme Uygulaması

Düşüncelerin akışını değiştirmeden bir konu ile ilgili aklınıza gelen her şeyi olduğu gibi yazın. Sonra yazdığınız bu metin üzerinde olmak istediğiniz şey (zengin, mutlu, gururlu, eğlenceli, üzgün vs.) olarak metni yeniden düzenleyin. Cümlelerin nasıl değiştiğine ve ruh halinizi nasıl yansıttığına çok şaşıracaksınız. Buradaki anahtar; metni düzenlerken gerçekten olmak istediğiniz kişi olmanız ve kendinizi serbest bırakmanızdır. Yazı yazarken sadece siz, kağıt ve kalem var. Diğer her şeyi boş verin gitsin. Bu işlemin sadece düşüncelerinizi düzeltmekten öte bir terapi haline bile geldiğiniz görebilirsiniz. Günlük tutmak, bazı psikolojik rahatsızlığı bulunan insanlara iyi geldiğini biliriz. Anlattığım yöntem ile günlük tutmak benzeri bir yöntem kullanılmakta fakat, kendini gözlemlemekten öte hayata yön vermeye çalışmaktır.

Sonuç olarak tecrübe; hayatta başına gelen şeylerle değil onlara nasıl tepki verdiğimiz ile ilgili ise yazı yazarak düşünceleri düzeltme tekniğini, karşılaştığımız olaylara verdiğimiz tepkilere (fiziksel, düşünsel, duygusal tepkiler), farklı bir boyuttan müdahale etme aracı olarak düşünebiliriz. Eğer düşüncelerimizi değiştirirsek hayatımızın değişeceği ise su götürmez bir gerçektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Marifetname'den Seğirmeler ve Anlamları

İnsanlar Korkuyor

Eski Türkçe Sözlük