Yapay Zeka Haberlerinden Notlar – 5

6 Şubat – 15 Şubat tarihleri arasında yapay zeka haberlerinden gözüme çarpanlardan çıkardığım notlar.


  • Bu bölüme çok ilginç bir dolandırıcılık haberiyle başlıyorum. Hatta türünün ilk örneği olabilir. Dolandırıcılık, bir çalışana para aktarma talimatı veren bir video konferans görüşmesinde Hong Kong‘lu şirketin finans müdürü (CFO) ile diğer çalışanların dijital olarak yeniden oluşturulmuş bir versiyonunu içeriyordu. DeepFake yoluyla kendisine 25 milyon dolarlık bir para aktarılmasını sağlayan düzenbaz hakkında şimdilik bir bilgi yok. Şu an için emin olunan şey, dolandırıcılar, halka açık video ve ses kayıtlarını kullanarak hedeflenen kişilerin görünüşlerini ve seslerini ikna edici bir şekilde kopyalamayı başarmış. Hong Kong polisi dolandırılan firma hakkında da bilgi vermemiş. Ama meblağa bakılırsa en büyüklerden birisi olduğu kesin.
  • Çindünyanın ilkyapay zekalı uydusunu fırlattı. Hiper uydunun, altıncı nesil bir ‘beyin sistemi‘ içeren entegre bir algılama ağı uydusu olduğu düşünülüyor. Uydunun farklı veri türlerini birleştiren ve analiz eden akıllı bir algoritmaya sahip olduğu söyleniyor. Umarım kontrolden çıkmaz.

  • Bir doktora öğrencisi, bir robot bilimi öğrencisi ve 21 yaşındaki bir bilgisar bilimi öğrencisi, Vezüv Yanardağı’nın patlaması nedeniyle ağır hasar gören eski bir parşömen üzerindeki metni ortaya çıkarmak için yapay zekayı kullandı. Ve yaklaşık 2000 yıllık sırrı çözmeyi başardılar.

  • Geçen sene Papa’nın ve Trump’ın yapay zekayla üretilmiş görselleri olay olmuştu. Meta bu tip olayları engellemek için Instagram ve Facebook‘ta yapay zekayla üretilmiş görselleri etiketlemeye başlayacakmış. Yakında bazı görsellerde ‘AI Generated‘ etiketi görünce şaşırmayın.

  • Son bir kaç haftadır söylenen değişim gerçekleşti ve ‘Bard‘ artık ‘Gemini‘ oldu. Google’ın çiçeği burnunda yapay zeka asistanı daha birinci yılını doldurmadan adını değiştirdi. 8 Şubat’ta geçekleşen sürüm güncelleme notları da yayınlandı.
  • Sürüm notlarından göze çarpan özellikler arasında;
    • Görsel sadelik, okunabilirliği ve gezinmeyi kolaylaştırmak için kullanıcı arayüzünde geliştirmeler yapıldı.
    • Desteklenen ülkelerdeki ve dillerdeki tüm Gemini kullanıcıları Google’ın en iyi yapay zeka modelleri ailesine erişebiliyor.
    • Google’ın yapay zeka alanında kaydettiği en son ilerlemelere ilk erişenlerden biri olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Ultra 1.0 modelimizle, Gemini Advanced; kodlama, mantıksal akıl yürütme, incelikli talimatları takip etme ve yaratıcı işbirliği gibi son derece karmaşık görevlerde çok daha yeteneklidir. Gemini Advanced önümüzdeki aylarda, artırılmış bağlam uzunluğu, genişletilmiş çok modlu özellikler, hatta daha iyi kodlama özelliklerinin yanı sıra dosyaları, belgeleri, verileri ve diğer içerikleri yükleyip daha derinlemesine analiz etme gibi yeni ve ayrıcalıklı özelliklerle gelişmeye devam edecektir. Gemini Advanced, en az 150 ülke ve idari bölgede kullanıma sunulan ücretli bir plandır. Ultra 1.0 modeli yalnızca İngilizcede kullanılabilir ve İngilizceye göre optimize edilmiştir ancak Gemini’ın kullanılabildiği diğer dillerde sorulara yanıt verebilir. Daha fazla bilgi
    • Gemini; Gmail, Haritalar ve YouTube gibi Google uygulamalarıyla entegre olduğundan işlerinizi telefonunuzda halletmeyi kolaylaştırır. Yazarak, sesle veya görüntülerle etkileşime geçebilirsiniz.
    • Android için Gemini uygulaması ABD’de İngilizce olarak belirli cihazlarda kullanıma sunulacak. Önümüzdeki günlerde Japonca, Korece ve Birleşik Krallık, İsviçre ile Avrupa Ekonomik Alanı ülkeleri ile ilişkili bölgeleri dışında global olarak İngilizce olarak çıkacak. Yakında daha fazla ülke ve dil eklenecek.

  • The Wall Street Journal‘ın haberine göre OpenAI CEO’su Sam Altman, trilyonlarca dolarlık yatırımla küresel yarı iletken (yapay zeka çipleri) endüstrisine el atmak istiyor. Altman, AI çip sınırlamalarının OpenAI’nin büyümesini engellediğini ve bu projenin küresel olarak çip oluşturma kapasitesini artıracağı için WSJournal’a göre Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti de dahil olmak üzere yatırımcılarla görüşmelerde bulunduğunu söyledi. 5 ile 7 trilyon dolarlık bir rakam konuşuluyor ama rakamı doğrulayan her hangi bir kaynak yok. Bana kalırsam kim bu rakamları uydurduysa sayı saymayı bilmiyor.

  • Nvidia 30 ve 40 serisi kartlar için ‘Personalized AI Chatbot with Chat With RTX‘i tanıttı. Lokalde Mistral veya Llama 2 dil modellerini destekleyen uygulama bedava indirilebilir durumda. 35 GB‘lik devasa bir zip dosyası ile bilgisayarınıza kurabileceğiniz kişisel yapay zeka sohbet robotunuz için Windows 11, Min 16 GB RAM, Nvidia’nin min 535.11 sürüm driverı ve tabi ki 3000 veya 4000 serisi RTX grafik kartı gerekiyor. Henüz deneme imkanım olmadı çünkü 300 kb hızla bir günden fazla sürecek gibi gösteriyor. Sadece ABD sunucusundan indirme linki paylaşan Nvidia Chat with RTX için tahmin ediyorum ilgi çok yüksek. Automatic1111/Stable Diffusion gibi üretken yapay zekanın (generative AI) kişisel bilgisayarlara bu sefer text bazlı gelmesi çok iyi oldu. Denemek için sabırsızlanıyorum.

  • OpenAI, Google’a rakip olacak bir arama motoru geliştiriyor olabileceği iddia ediliyor. The Information, OpenAI’nin bir “web arama ürünü” üzerinde çalıştığını, şirketin planlarını bilen birinden alıntı yaparak bildiriyormuş. Kaynağa göre bu hizmet kısmen Microsoft’un Bing’i tarafından desteklenecek. Bence zaten ChatGPT ve Gemini gibi yapay zekalar %50 düzeyinde arama motoru denebilir. Geri kalan %50 için www’i gerçek zamanlı tarama ve kullanıcılarının karşısına akıllı bir şekilde getirmek kalıyor.

  • Nvidia hisse değerleri yapay zekanın etkisiyle uçuşa geçti desem yeridir. Ben bu haberi yazarken 15 Şubat tarihinde Facebook, Google ve Amazon‘u geçerek 4. sıraya yükseldi. Daha dün beşinciydi. Böyle giderse bu sene bitmeden Nvidia’nın tarih yazmasını bekleyebiliriz gibime geliyor. Tabi ki yapay zekanın daha önce dot com balonununda olduğu gibi patlama ihtimali de var. Zaman neler gösterecek tahmin etmek çok zor.

  • OpenAI, ChatGPT‘ye hafıza özelliği getiriyor. Hafıza özelliğinin devamlı aynı şeyleri tekrarlamaktan kurtaracağı ve bu sayede bizimle ilgili hatırladıklarıyla daha iyi cevaplar vereceğini söylüyor. Seçime bağlı olarak bu özelliğin bazı seçenekleri kapatılabileceği gibi tümüyle kullanım dışı bırakmakta mümkünmüş. Kulağa güzel geliyor ama ister istemez gizlilikle ve gelecekte başımıza neler gelebileceği ile ilgili soru işaretleri oluşturmuyor değil…

  • ABD patent ofisi yapay zekanın patent sahibi olamayacağını kararını kesinleştirdi. Ancak ‘bir yapay zeka sisteminin gerçek bir kişi tarafından kullanılması, gerçek kişinin mucit olarak nitelendirilmesine engel değildir.‘ diyerek yapay zekayı kullanan kişilerin patentin gerçek sahibi olacağının da kararı aldı. Ama buluşu yaparken yapay zekadan yardım alındığının açıklanmasını istemiş. Mucitlere duyurulur…

  • Google, Gemini 1.5 sürümünü duyurdu. Önceki nesilden ( Gemini 1.0) 10 kat fazla veri ile eğitilen Gemini 1.5 için 1.5 trilyondan oluşan bir veri kümesi kullanılmış. Gemini 1.5Google ÇeviriGoogle Arama ve Google Assistant gibi Google ürünlerinde kullanılacak. Gemini 1.5 için Google Çeviri’nin daha doğru ve akıcı çeviriler yapması, Google Arama’nın sorguları daha iyi anlaması ve daha alakalı sonuçlar sunması, Google Assistant’ın kullanıcıların isteklerini daha iyi anlamasına ve daha doğal bir şekilde yanıt vermesine yardımcı olacağı söyleniyor.

Bir yanıt yazın